Maramuresul istoric - departe de opulenta, dar aproape de natura si natural

Maramuresul istoric - departe de opulenta, dar aproape de natura si natural

Călătoria spre Maramureșul istoric

de Dania Dan

Această regiune din nordul țării merită un sejur dedicat, orice localitate mică având măcar o casă sau o bisericuță veche, cu arhitectură tradițională deosebită sau un peisaj încântător, iar pe lângă o pelegrinare pe diferite trasee, călătorii pot vizita obiective turistice deosebite (Cimitirul vesel de la Săpânța, traseul de pe Valea Vaserului cu Mocănița, Memorialul de la Sighet și nu numai) sau să se relaxeze la băi în Ocna Șugatag sau la schi în Borșa sau în Cavnic.

Variantele de transport spre Sighetul Marmației sunt trenul sau autobuzul, astfel de mijloace de transport tranzitând Clujul chiar dacă sunt curse de la București, iar avion este direct de la București sau zboruri interne si internaționale la Cluj sau Satu Mare.

Turiștii care călătoresc cu mașina dinspre sudul țării spre Maramureș, via Brașov, ar trebui să aleagă drumul spre Beclean de la Târgul Mureș, șoseaua este bună, iar traseul este mai scurt decât dacă ar alege să urmeze drumul prin Cluj-Napoca.

Trei drumuri spre Sighet, cu peisaje superbe - pe la Negrești-Oaș, pe la Cavnic sau prin Pasul Gutâi - duc spre un colț al României care pare a fi altă lume pentru un orășean.

Primăvara, la Negrești-Oaș se desfășoară Sâmbra Oilor, o sărbătoare care adună oameni din localitățile din jur, cu muzică, dans, mâncare, artizanat și voie bună, cum era și pe vremuri și unde copiii mai pot gusta încă turtițe viu colorate. Acest festival poate fi un motiv pentru călători să aleagă traseul dinspre Negrești Oaș spre Sighet, ocazie cu care ar putea vizita și Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Călătorii care aleg să meargă spre Sighet prin Pasul Gutâi sau să se întoarcă din excursie pe acest traseu pot face un popas la Pescăria de lângă localitatea Mara, unde pâinea este deosebit de bună (merită să opriți aici doar pentru a gusta pâine!), făcută în cuptor cu lemne, iar bucatele tradiționale sunt diverse, nu doar având ca bază peștele.

Locuri care merită văzute în Maramureșul ”de peste deal”

Zona Maramureșului de dincolo de Gutâi este numită de băimăreni și nu numai ”peste deal”. Aici satele sunt vizibil mai îngrijite, se păstrează încă multe case în stil tradițional, iar porțile sculptate în lemn fură privirile trecătorilor. Duminicile sau în zilele de sărbătoare, oamenii încă mai îmbracă veșminte tradiționale, cu care merg la biserică, apoi prin sat.

Sighetul Marmației stă la răscrucea drumurilor din Maramureșul istoric, deci nu poate fi evitat de călători. În centrul cu case vechi, arhitectura clădirilor este interesantă, multe case fiind lăsate moștenire urmașilor de către evrei. Dar atmosfera pitorească este dată de moroșencele care poartă năframă, poate și un pieptar tradițional, venite cu treabă la oraș.

Un loc bun de popas este Vișeul de Sus, localitatea unde are stație de plecare Mocănița de pe Valea Vaserului, care pornește însă dis-de-dimineață, așa încât se poate înnopta la Casa Chira - o pensiune în care arhitectura tradițională de lemn este completată în interior cu tot confortul de care are nevoie un călător al zilelor noastre, având un aspect curat și proaspăt.

Casa Chira, Vișeul de Sus, Maramureș

Turiștii care vor să își ia vacanță toamna sau primăvara pot alege să călătorească în această zonă pentru relaxare, odihnă și drumeții. Înspre Borșa, peisajele sunt frumoase, pădurea este în permanență verde pe munte, fiind păduri de brazi la altitudini mari, iar aerul este curat, cu miros puternic de brazi. Mocănița de pe Vaser s-ar putea să nu aibă program cu publicul în extrasezon, însă la Borșa se poate urca pe munte cu telescaunul, de unde traseul până la Cascada Cailor presupune o drumeție de 20-30 de minute.

Borsa   Cascada Cailor, Borșa, Maramureș

Maramures

Maramuresul istoric

Mâncarea și băutura în Maramureșul istoric

Peste tot în Maramureș se mânâncă mult și bine, mai ales mâncăruri cu carne. Porțiile sunt, în general, mari, nu trebuie comandate prea multe feluri de la început, doar dacă gramajul din meniu vi se pare mic.

La Păstrăvăria Alex si la Pensiunea Pintea Haiducul din Mara, dar și în alte localuri maramusene se poate comanda mâncare de hribi, iar pâinea de casă este peste tot bună, dar la Mara îți vine să mănânci doar pâine goală.

În magazine, mai ales în cele mici, alimentare, se poate găsi Ciocolată de la Baia Sprie, care seamănă cu ciocolata de casă, dar ciocolată asemănătoare se găsește și la târguri.

Pălinca de Maramureș este pentru cei care vor senzații tari, iar în Maramureș este pusă în sticle mândru împodobite, fiind și acestea mărturie a îndemânării artizanilor din zonă.

Oamenii dau farmec locurilor

Cimitirul Vesel de la Săpânța este cea mai cunoscută mărturie a spiritului moroșenilor: lasă să se vadă voie bună, deși în suflet au, poate, o dramă sfâșâietoare.

În majoritatea localităților din Maramureș, viața este destul de dinamică, sunt multe familii tinere, iar tradițiile și meșteșugurile încă sunt vii (citiți și Povești de meseriași). Petrecerile în Maramureș sunt adevărate spectacole, muzica populară este vie și antrenantă, iar nunțile adună laolaltă, uneori, sute de participanți, poate chiar peste o mie.

Deci...

Maramureșul istoric este o zonă vizitată de mulți turiști, români sau străini, unii poate nu au găsit ceea ce se așteptau să găsească aici, dar mulți au plecat acasă cu sufletul plin de bucurii și mai binedispuși. Este o destinație unde turiștii români pot merge fără grija că vor regreta că au făcut această alegere, fie vor fi încântați de peisaje, fie vor fi bucurați de o primire deosebită din partea localnicilor, fie vor regăsi aspecte ale vieții care păreau istorie.

Dacă vreun străin vrea o recomandare pentru a vizita ceva interesant în țara noastră, cu siguranță o călătorie cu Mocănița, o vizită la Cimitirul vesel sau chiar sărbătorile de iarnă petrecute în această regiune îl vor încânta.

Tags: Maramureș

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code